14 март 2010

Обществено мнение... WTF?


Покрай поредния глупав скандал медиите се разтуриха да питат хората какво мислят... Анкети, Фейсбук групи и ненам си какво още... И после коментират изключително сериозно - в групата на Дянков имало толкова, пък в тази на Първанов толкова, а едно проучване показало нещо друго...

Първо, социологическите проучвания са нещо необходимо, но в никакъв случай не бива да им се доверяваме сляпо. Достоверността на едно проучване зависи от това кой го прави, зависи от това кого питат, зависи и от това как ще го интерпретира медията, която го публикува.

Второ, всъщност на кого му пука за общественото мнение? Единственото мнение, за което хората ги е грижа е тяхното собствено. Интересува ли ме какво мисли някой в "Люлин 5"? Никак. Тогава защо ми го показват?

Трето, дори да предположим, че на въпросното проучване е проведено съвестно, трябва ли обезателно да приемем резултатите? Като се има предвид какви небивалици се смятат за истини - не. Съвсем наскоро чушкопекът беше обявен за изобретението на 20 в., а Димитровград за строежа на 20 в. Не съм инженер, нито архитект обаче чушкопекът и Димитровград?!?

Няма коментари: