04 октомври 2009

Дезинформация

Какви заключения трябва да си правим за Георги Първанов, след като раздава ордени на комунистически диктатори и отстрелва защитени животни?

Дали Волен Сидеров е честен с избирателите си, след като се обявява за патриот, а е свършил един куп неща, които не могат да се определят като патриотични?

Трябва ли да слушаме разни "величия", които се опитват да казват на обществото какво да мисли за историята, за политиката, за Македония, за турците, за това кои народи са ни братски и т.н., а забравят да споменат, че са станали "величия" с любезното съдействие на ДС(те всъщност се гордеят, че са работили за България, но странно защо не обичат да си спомнят миналото).

В тази връзка едно отклонение - всички се радват, че оня паметник в Славяново вече го няма - държавата показала, че я има разбираш ли(Костов е прав като нарече цялата шумотевица "кьорфишек"). А паметниците от времето на комунистическия режим? Кога държавата пак ще покаже, че я има и ще махне и тях?

Трябва ли ни "Белене" при положение, че инвеститорите се дърпат от този иначе тооолкова прекрасен проект и се очаква държавата т.е. хората да платят около 10 млрд. евро за него?

Могат да се измислят още много въпроси в този дух, но в случая и тези са достатъчни. Сега нека си представим един средно-информиран човек. Как би отговорил той?

Всъщност няма да може да отговори, защото ще е доста объркан.

Конкретно за тези факти свързани с президента той едва ли е чувал, а "национално-отговорните" постъпки на Волен Сидеров най-вероятно не са му известни.

Покрай комисията за досиетата той сигурно знае, че еди-кое си "величие" е било агент на ДС обаче:
1. авторитетът на въпросното "величие" някак си не е пострадал - то дори е гордо, че е работило за Родината.
2. има голяма вероятност на нашия човек(особено ако е по-млад) ДС да не му говори нищо - той знае само че това това са били някакви тайни служби. Няма и кой да му обясни - у нас още се излъчват партизански филми, но филмите за това какво е станало след партизаните са рядкост.

За "Белене" въображаемият ни приятел знае, че това би трябвало да е много изгоден проект и че ще ни направи енергиен център, но не може да си спомни дали и кога някой е споменал, че ще струва около 10 милиарда евро.

С две думи - липсата на информация е проблем. А хората, които трябва да информират - журналисти, експерти, политици - не се справят(понякога нарочно). Затова когато се сблъскаш с реалността шокът е голям.

За мен такъв сблъсък с реалността беше участието ми в проекта "Идеалист". Три месеца работа с най-добрия екип на българския медиен пазар(както пишеше в прессъобщението на вече бившия издател на "Идеалист" Стефан Гамизов - за него по-надолу) са достатъчни, за да разбереш, че наистина не всичко е такова каквото изглежда.

Днес не мога да кажа, че вече всичко ми се е изяснило, но поне се опитвам да отделя истината от пропагандата. Методът ми може да бъде описан с четири думи:"Съмнявай се във всичко". Ако съм научил нещо за краткия ми престой в медиите то е че хората и фактите трябва да се проверяват.

Не ме разбирайте погрешно - не мисля, че всички са маскари. НО безгрешни хора няма пък и никога не късно да станеш за резил.

За издателя на "Идеалист"

Не познавам Стефан Гамизов - виждал съм го само веднъж и не мога да кажа какъв човек е, какво иска да постигне, от къде са му парите и от къде черпи информацията за разкртията си, но спокойно мога да кажа, че му нямам доверие.

Голяма част от хората, които работиха над "Идеалист" все още не са си получили парите и няма изгледи това да се случи. Да не говорим, че след тази декларация на екипа на "Идеалист" той
заяви, че има по-важни неща за финансиране от "претенциите(напълно законни) на 40 души(с изрядни договори) за елитарност", а мнението му за екипа се промени изцяло - "най-добрите", чийто глас "трябва да бъде чуван в българското общество" станаха "така наречения екип на "Идеалист" и 40 души с претенции за елитарност. Вече съм писал, че не ми харесва поведението тип "фурнаджийска лопата" и няма как да го одобря.




Няма коментари: