27 октомври 2009

Защо "ляво" и "дясно" не значат нищо

Много пъти съм се опитвал да разбера в коя част на политическия спектър попадат възгледите ми, но да си призная и до сега не съм много сигурен.



Политически тестове в Интернет много и винаги ме изкарват някакъв центрист. Понякога съм малко в ляво, понякога малко в дясно, но винаги около центъра. Случвало се е някой тест да ме изкара консерватор, но това е по-скоро рядкост.

От друга страна на последните президентски избори през 2006 г. гласувах за Първанов - май съм социалист т.е. намирам се в ляво? Най-вероятно не понеже на парламентарните избори тази година гласувах за Синята коалиция - тогава сигурно съм десен? Може, но на кметските избори в София следващия месец няма пак да гласувам за Синята коалиция. Не съм решил още за кого ще е този път, но има вероятност да избера блогъра и бивш заместник-министър в правителството на Костов, Теодор Дечев. Обаче той се определя като социалдемократ - пак излиза, че съм "у лево"... Обърквация, но спокойно сега ще я направим още по-голяма.

Какво значение всъщност имат думите "ляво" и "дясно"? Според мен никакво. Що се отнася до политиката това са празни думи, които показват само къде в пленарната зала са местата на дадена партия. БСП както знаем е лява партия, но прие плоския данък - питайте, който и да е политолог и той ще ви каже, че плоският данък няма нищо общо с левите политики. Волен Сидеров според някои медии е крайно-десен, но иска национализация, субсидии за нашите стоки и високи мита за чуждите - какво му е дясното на това?

Обикновено в двата края на политическия спектър слагат нацистите(и/или фашистите) и комунистите. Комунистите са крайно-леви, а нацистите съответно крайно-десни... Поне на теория... Глупава теория, бих казал.

Сталин също като Хитлер е избивал малцинства(включително евреи), а партията на Адолф се казва Националсоциалистическа германска работническа партия. И СССР и Третия райх са тоталитарни държави, където гражданските права се потъпкват и има държавен контрол над икономиката и личния живот. Естествено има малки различия заради културните особености, но това не ги прави крайни противоположности.

Та нали "Фашизмът" на Желю Желев е бил забранен точно заради многото прилики с тогавашния комунистически режим. Както пише в една биография на д-р Желев: "Фашизмът" ("Тоталитарната държава") е главният труд на Желю Желев, изправил на нокти апарата на Държавна сигурност и висшите партийни функционери. Макар никъде да не прави аналогии, философът привежда документален материал и го организира така, че става ясна ужасяващата истина: между нацистката и комунистическата политическа система не само няма съществени разлики, но доколкото ги има, те не са в полза на комунизма. Дори само заглавията на отделните глави са красноречиви: "Срастване на държавния апарат с партийния", "Тотално обхващане на населението в казионни организации", "Авторитарен начин на мислене с култ към националния водач" и т. н.".

Как две толкова еднакви системи се оказаха в двата края на политическия спектър?

Отгоре на всичко кой е "ляв" и кой "десен" зависи и от времето, в което е живяла въпросната личност. В момента в САЩ либералите се определят като леви - подкрепят харчене на държавни пари за всевъзможни каузи и намесата на държавата във всички сфери на живота. Но през 18 век, когато Америка е била основана либерали са били хората, които смятали, че държавата трябва да е със силно ограничени правомощия и хората трябва постоянно да следят тя да не ги надвишава, а държавните пари трябва да се харчат изключително внимателно и то само за неща, които ще допринесат за обществената полза. През 18 век либерал е значело някой с десни възгледи. Сега хора с такива възгледи в САЩ се наричат консерватори или либертарианци, или класически либерали(classical liberals). Да обаче през 18 век консерваторите... Схващате идеята.

Както се вижда политическата координатна система "ляво-дясно" въобще не е надеждна. Меко казано. Така че, господа политици да ви видим идеите. Това, че сте леви или десни не говори(вече) нищо на никого, а най-вероятно няма голямо значение и за вас самите.

Няма коментари: