13 май 2009

В България преди време(не чак толкова отдавна)

Знам, че в България е имало лагери, но "Балада за българските герои" на Илия Троянов ми показа, че не знам достатъчно. Филмът е правен за немската ZDF и е излъчен в Германия. В България не излъчван. Аз лично не бях чувал за него и определено не бях подготвен за това, което ще видя.


В началото беше Белене - Понтонът на смъртта, "един мъж... разтворен като прасе", Йоан Йондев, който разстреляли понеже напуснал колоната, прасетата, които са навикнали да ядат човешка мърша... Дойде ми малко в повече. А филмът не свърши с Белене.

За лагера на смъртта в Ловеч въобще не знаех.

"... взривовете вдигат останалите във въздуха... на една страна хвърчи крак, на друга ръка, на трета глава, на трета половин труп... след това Газдов или Гогов, некой извиква:
-Какво се мотаете бе? Бързо да оберете мършата!

...ловиш ръка тя още трепере, ловиш крак той също още трепере..."

Имало в Ловеч един особено откачен добитък, който бил комендант на лагера:

"... хвърляше чука отвъд маркировката... и заповядваше на затворника: -Донеси ми го.
В този момент съдбата на затворника е решена. Ако отиде да донесе чука - това е опит за бягство. Трябва да прекрачи маркировката(За бягство се стреля на месо - б.м.). А ако откаже го застрелват от упор."


Филмът свърши. Дойде ред на гостите да говорят.

Дянко Марков - царски офицер, летец, ветеран от Втората световна война. Господин Марков разказа доста интересни неща едно от които беше как след като прекарал няколко дни в една яма опитал да се самоубие като пробие черепа си с карфица. Не успял за щастие.

След него господин Георги Саръиванов, осъден на смърт 3 пъти, разказа как любимото занимание на неговия следовател било да връзва затворниците за някаква табуретка и да плюе в лицата им докато пуши.

Дянко Марков(а не Георги Саръиванов, както бях написал) заедно с други затворници строил килиите на Държавна сигурност в Софийския затвор. Инструктирали ги да правят ъглите в килиите заоблени. Някакъв от ДС обяснявал, че ако ъглите са прави затворникът може да се самоубие, да се измъкне един вид.

За ДС това било крайно нежелателно. Все пак тази служба се занимавала само с "врагове" и някои бивши агенти дори се гордеят, че са работили за "интересите на България". Чудно ми е какво мислят тия агенти за облите ъгли на килиите в Софийския, за остров Персин и за касапина, който осъдили на смърт понеже си признал, че е откраднал едно дробче? Не разбрах отървал ли се е касапина или не. Дано се е измъкнал, макар че имам някакво лошо предчувствие.

Всичко това видях и чух на дискусията за "Неизползваната свобода на словото". Седях там и си мислех как така не знам за тези случки? Защо разни хора се скъсват да обясняват колко било хубаво тогава, колко заводи(платени с десетки хиляди жертви) и пътища(строени с чакъла от каменоломната в Ловеч) били направени, а за другото - по няколко изречения като наближи поредната годишнина? Защо "Балада за българските герои" не е излъчван в България? Партизанските филми се въртят постоянно, но нали в името на истина се изисква да бъдат чути всички гледни точки?

Свобода на словото ама неизползвана. Надявам се, че не е нарочно.

Балада за българските герои - част 1
Балада за българските герои - част 2
Балада за българските герои - част 3
Балада за българските герои - част 4
Балада за българските герои - част 5

Добавка:

Видео с Дянко Марков - част 1
Видео с Дянко Марков - част 2
Видео с Георги Саръиванов - част 1
Видео с Георги Саръиванов - част 2
Видео с Георги Саръиванов - част 3

2 коментара:

Bunny каза...

Ето още по темата тук и тук...

Петър каза...

Добре си написал :)

Относно историята с дробчетата, за която говори Георги Саръиванов. Касапинът не се е разминал с доживотна присъда за това, че е откраднал 50 гр. дробче. В затвора му викали бай Иван дробчето. За жалост не знам точно колко години е излежал и какво е станало след това с него.

В блога ми можеш да видиш клипчета от речите на Марков и Саръиванов.