18 май 2009

Етнически модели

Ахмед Доган казал:

Ние нямаме намерение да живеем на друго място! На когото не му харесва, да отиде да живее където поиска.

И още:

Доган отново извади чувствителната тема с възродителния процес, като обяви, че напоследък политици "имат мераци" за нова смяна на имената. "Ако имат куража и ако им стиска, нека да опитат", каза на турски Доган, цитиран от БТА.

Да предположим, че някой политик, "етнически българин", каже:

Ние нямаме намерение да живеем на друго място! На когото не му харесва, да отиде да живее където поиска. Напоследък политици "имат мераци" за ислямизация на Родопите. Ако имат куража и ако им стиска, нека да опитат.

Какво ще последва? Обвинения в расизъм, в дискриминация, предупреждения за нов Възродителен процес(за да сме наясно - Възродителният процес е престъпление), плач до Бога, че етническият модел е в опасност... Но ако го каже Ахмед Доган няма проблем.

Ахмед Доган може да праща всеки "на когото не му харесва (Какво? Любопитно ми е.)" да живее "където поиска", но ако някой попита, например, какво върши ДПС в "смесените райони" следват обвинения в расизъм. Колко удобно.

Господин Доган явно не разбира, че правата на малцинствата и изобщо всички граждански права не могат да противоречат на закона. Това на кой бог се молиш не ти дава право да казваш на хората къде да живеят.

От друга страна да се възползваш от страха на хората, за да преследваш собствените си цели въобще не е добър етнически модел. И като стана дума българският етнически модел не са го измислили в централата на ДПС. Българският етнически модел е написан много ясно от един, явно доста незначителен, възрожденец. Незначителен, защото днес никой не се съобразява със заветите му.

Този възрожденец се казва Васил Левски и е предвиждал, че в свободна България:

Българи, турци, евреи и пр. ще бъдат равноправни във всяко отношение: било във вяра, било в народност, било в гражданско отношение, било в каквото и да е било. Всички ще спадат под един общ закон, който по вишегласие на всички народности ще се изработи.


За ДПС и партии като Атака в етническия модел на Левски няма място.

Няма коментари: