21 май 2009

Припомняне: Расате, румънците и липсата на принципи

Идат избори и националистическите партии ще пробват да влязат в парламента. Затова е хубаво да припомним какви са ги вършели тези хора в миналото...

Има една румънска националистическа организация, която се казва Noua Dreapta(на български това би трябвало да значи "Нова десница"). Като всяка националистическа организация и тази има навика да пише и говори глупости, но някои от тези глупости ни засягат пряко.

Точка трета от програмата* на въпросните господа гласи, че те ще се борят за запазването и утвърждаването на етническата, езиковата, културната и религиозна идентичност на местните румънци в съседните на Румъния държави, които, забележете, системно са асимилирани(румънците, не държавите).

Излиза, че ние като една съседна държава явно асимилираме румънското малцинство? Всъщност по повод посещението на тогавашния румънски министър-председател Калин Попеску Таричану в София Noua Dreapta излиза с обръщение по въпроса.

Според тях 160 000 румънци(съсредоточени в района на Видин) в България се намират в "драматична ситуация". Тези 160 000 румънци не са признати за национално малцинство и нямат дори елементарни права като изучаването на роден език и църковна служба на румънски.

Noua Dreapta ни съобщава още, че румънците в България са подложени на агресивна асимилация. Освен това са бити или заплашвани, когато говорят на румънски и всичко това продължава откак България е независима държава. Накрая румънските националисти изразяват възмущението си, че второто по численост национално малцинство в България, не се третира съобразно европейските стандарти.

Сърцераздирателно. Аз предлагам да сложим по едно румънско знаме на всяка кула на крепостта Баба Вида, да обявим Видин за независима територия и да назначим някой от Noua Dreapta за губернатор. Така ще прекратим геноцида над румънците веднъж за винаги.

Един момент. Второто по численост малцинство у нас не бяха ли ромите? Дали наще братя роми знаят, че те всъщност са румънци? Или ако те не са румънци значи румънците са... Но да не прекаляваме :) Всъщност според последното преброяване в България има 10 566 власи(общо наименование за днешните румънци, арумъни, мъгленорумъни и истрорумъни) и само 1 088 румънци. Съседите са объркали бройката само с около 158 912.

Като добри националисти Noua Dreapta мечтаят да възстановят велика Румъния, а тяхната велика Румъния включва и нашата Южна Добруджа.


Една симпатична карта(или май е знаме), която може да си купите от техния онлайн магазин само за 25 румънски леи.


Още една карта на велика Румъния само че тук Южна Добруджа не се вижда - левентът до Расате я закрива. Ако си спомняте заради тази снимка се вдигна доста шум преди време. За да съм честен, ще кажа, че в партийния сайт пише как Расате им казал истината в прав текст и те се извинили. Няма данни обаче дали от Noua Dreapta са си променили мнението за 160 000 онеправдани румънци в България.

Тази румънска организация е чест гост на проявите на БНС. Присъстваха и на последния Луковмарш.

Чудя се как така Расате им е казал истината в прав текст, а те идват в София за шествията на БНС? И с кой акъл БНС ги канят? Не знаят ли за претенциите им? Да не говорим, че като ги канят БНС на практика се подиграват с всички воювали и загинали за освобождението на Добруджа - войните от Първа софийска "Желязната" дивизия, Четвърта преславска дивизия и още генерал Иван Колев, генерал Стефан Тошев, генерал Пантелей Киселов... От друга страна румънците не знаят ли, че според нашите националисти Северна Добруджа е българска територия?

Явно като си националист може да си сменяш ценностите и възгледите, както и когато ти е удобно.

И БНС(н) са тръгнали на избори - трагедия или да кажа "драматична ситуация"?

* Всички преводи са правени с помощта на Google преводач.

Няма коментари: