23 юли 2009

Колко (може да) струва "Белене"

Онзи ден Георги Касчиев, експерт по ядрена енергетика, даде много интересно интервю за БТВ, в което обяснява колко и защо точно толкова може да струва АЕЦ "Белене" и колко сме платили до сега за проекта. Ето цифрите...

Според БЕХ(Български енергиен холдинг) за АЕЦ "Белене" са похарчени 600 милиона лева. Според Георги Касчиев сумата е между 1 милиард и 600 милиона и 2 милиарда лева. С други думи до сега всеки български гражданин(нали не се съмнявате от къде идват парите, които харчи държавата) е платил между 79(ако вярваме на БЕХ) и 263 лв(ако вярваме на Георги Касчиев).

На пръв поглед сумите изглеждат малки, но от друга страна не познавам човек, който е готов да даде 263 лв. без да знае кой ги взима и за какво ще бъдат изхарчени. Защо тогава да ги подаряваме на правителството?

Пак според г-н Касчиев строежът на централата ще струва(ако изобщо се стигне до строеж) на държавата от 10 до 13 милиарда евро. Което значи, че всеки гражданин ще трябва да плати между 1315 евро(2630 лв.) и 1710 евро(3420 лв.). С други думи хората ще трябва да работят повече, за да платят тези пари, респективно ще имат по-малко време за почивка, за себе си и за семействата си.

Ако някой иска да строи "Белене" - моля. Не съм противник на ядрената енергия, но не искам и не би трябвало да плащам за проект ползите, от който са съмнителни. Освен това да не забравяме, че в България има излишък на ел. енергия и в бъдеще това няма да се промени(повече в интервюто) - защо тогава ни е нова централа и при това толкова скъпа?

В момента не е съвсем ясно какво ще стане с проекта, когато ГЕРБ "влезе във владение", но честно казано няма да съм особено нещастен ако си останем само с "Козлодуй".

Няма коментари: