16 юли 2009

RE:Докога държавата ще произвежда потенциални убийци


Само тази картинка стига, за да отговори на абсурдната според мен публикация в сайта на вестник "Сега", озаглавена "Докога държавата ще произвежда потенциални убийци".

Но нека припомним, че:

Хората, а не оръжията убиват други хора. Като сме тръгнали да ограничаваме дайте да въведем разрешителен режим и за ножовете, вилиците, брадвите, бухалките, металните боксовете, чуковете, железните лостове, ножиците...

Престъпниците така или иначе използват незаконно оръжие. Тях закони, наредби и разрешителни режими не ги интересуват.

Народът е суверен по конституция. Може ли правителството(в лицето на полиция, армия и другите "силови структури") да притежава оръжие, а неговият суверен(хората) да е лишен от това право. Погледнете пак картинката - не случайно тоталитарните режими ограничават или забраняват притежаването на оръжие.

Няма връзка между престъпността в дадена страна и това колко оръжие притежават хората(авторът се притеснява, че у нас имало оръжие за 10 армии). Трябва ли пак да напомняме за Швейцария - там правителството само раздава оръжие на запасняците, а не съм чул да има бум на убийствата. Нещо, което не можем да кажем за една балканска държава(започва с "Б" и завършва на "ългария") с много по-строг режим от швейцарския.

Накратко - според не само не трябва да се ограничава притежанието на оръжие, но дори режимът за придобиването му трябва да стане много по-лек от сегашния.

Няма коментари: