17 октомври 2009

Дянков не е честен

Американците празнуват след отмяната на Сухия режим.


Министър Дянков ми е симпатичен, но вече два пъти го засичам да казва, че вдигането на акциза на цигарите покрай другото целяло и да подобри здравето на хората като ги откаже от пушенето. Всички знаем(а съм сигурен, че и той знае, че ние знаем), че вдигането на акциза на цигарите и засега още неосъщественото вдигане на акциза на алкохола нямат нищо общо със здравето.

В България не живеят идиоти и хората разбират, че това се прави, защото точно сега на правителството му трябват пари. Тогава защо са тия глупости за народното здраве?

Отделен въпрос е че подобни опити на държавата(и не само на нашата) да се погрижи за здравето на народа и да го отърве от пороците по правило не завършват добре. Справка - Сухият режим в САЩ. Има много хора, които обичат да пият/пушат и високите цени и забраните няма да ги откажат, а и веднага ще се намерят едни други хора, които да им предложат цигари и алкохол на изключително изгодни цени т.е. без бандерол.

Що се отнася до продължителността на живота, за която министърът се е притеснил, според мен той е наясно, че тя се влияе от много неща, а не само от пушенето. Един човек може да не пие, да не пуши, да се храни здравословно и да прави по сто лицеви упори сутрин, но ако в страната му 40% от населението е болно от СПИН или има гражданска война подозирам, че шансовете му да доживее до 90 години няма да са много големи.

2 коментара:

frog and roll каза...

Мазни лицемери са тези управляващи. :) Гледам, опитват се лекичко и противопоставяне между пушачи и непушачи да предизвикат.

Николай каза...

За противопоставянето не знам, но определено целта е да изкарат едни пари. Разбирам ги донякъде обаче да не ни правят на идиоти.