08 юни 2009

Да спасим мъжа !

damnation е написал много добър пост за това в какво са се превърнали по-голяма част от днешните мъже. Съгласен съм с неговото мнение и затова си позволявам(с разрешението на автора) да публикувам текста тук.

Всъщност, тези ми мисли се размотават из черепната ми кухина от доста време - и просто дебилната реклама на Каменица се появи в подходящия момент - разбрах, върти се от доста време, ама като не гледам телевизия ...

Да, мъжът е изчезващ вид - имаме нужда от спасяване. Като не извеждането на кучето и пазаруването в мол-а са това което ни застрашава. Живеейки в времена, в които равенството на половете е достигнато, обществото, незнайно защо, и доста неосъзнато се стреми към уеднаквяване на половете.

Гледам връстниците си, гледам по-малките от мен, гледам и малко по-възрастните, и честно, се ужасявам.
Защото, повечето от тях, не умеят нищо. Да, може да имат някаква професия, може да са богове в програмирането или в маркетинга.
Но не умеят нищо.
Не могат сами да си оправят бушона или контакта. Не могат и сами да си изгладят ризата или да си зашият едно копче. Ако им се наложи да си сготвят сами, недай си боже - мятането на полуфабрикат в микровълновата се смята за геройски акт.
По лошото. Не могат да вържат две приказки на кръст, освен по 1-2 строго определени теми ( коли, компютри, футбол, любим стил музика, с това май се изчерпва списъка ).

Мълча и си прехапвам ядно езика да не изтърся нещо, гледайки как мой връстници не могат да забият пирон без да си изпотрошат пръстите или да пробият дупка на колана си.Скубя си замислено брадата, гледайки мъже с лак, обезкосмени, с оформени тънки вежди и дънки с ниски талии. Скърцам със зъби, наблюдавайки как не могат да вземат и най-простото решение, без да го обсъдят с околните и за всеки случай с гугъл, как не могат да поемат и малка отговорност, без да изприказват един тон шитове как всъщност нищо не зависи от тях и ако нещо се обърка, нямат вина.
Защо се превръщаме в това ?

Мъжа не е само това което прави, и може. Мъжа е и това, което Е.
Смел. Силен. Отговорен. Благороден. Самостоятелен. Достоен.

Или поне, би трябвало да е такъв.
Но не.
Смелоста я проявяваме само в най-долнопробните и форми - когато трябва да покажем колко сме велики, когато трябва да нараним и да проявим агресия - и то пак съвременния мъж гледа да е смел само когато е сигурен в победата и надмощието си. Или просто, е пиян.
Сила ? Да, фитнес залите са достъпни, както и химията. Но не за тази сила говоря. Няма воля, няма решителност, няма спортна злоба. Обкръжени от мекотели, всеки който стисне малко зъби и реши да се бори с живота, се превръща в знаменитост, па макар и от ниска величина. Тъй щото е нещо рядко.
Да, лесно е да се оставиш на течението, лесно е да разчиташ на грешките на другите и да дебнеш за шанс в който да блеснеш, било то и прегазвайки някой. Но не е мъжко. Не така са изградени цивилизациите и не така хората са стигнали до тук.

Отговорност от връстниците ми, може да очаквате само ако е нещо пряко засягащо и тяхното добро. И то не в всички случай. Тъй щото, съвременния мъж в България е и доста мързелив, и доста непредвидлив.
Отговорност в отношенията ? Бога ми.
Да, мили другари мъже - смятаме че сме нумеро уно, хванали сме Господ за шлифера, когато заковем нещо 17-18 годишно за една вечер. Горди сме, ако му запомним и името. Почваме да се потим, ако стане дума за чувства.
И същевременно, съвременните мъже разчитаме на маймунски номера и недомлъвки за да привлечем женското внимание. Тъй щото, страх ни е да си кажем и поискаме директно. Пък и не сме уверени точно какво да кажем, нали ?
Е, тук има равновесие - жените ни, малко по малко се превръщат в мъже. И си ни ловят като шарани.

Достойнство ? Чест ? Думи, които дори не се включват в съвременните тълковни речници. Тъй щото са изчезнали от разговорния български. Това не е само от времето в което живеем, типично българска черта си е - подмолност, страхливост, покорство. Смесена с агресия към околните, колкото да си излеем някъде насъбраната злост. Писах за тролите. Четох статистики из нета. Над 70% от тролите в глобален мащаб, са мъже. Намерете си по-добра работа, хора !


Нека кажем Не на мъжа който не може да си избърше задника и да си изпере чорапите ! Нека кажем НЕ на лакирания и гримиран мъж ! Нека кажем НЕ на отдалия се на мизантропия, расизъм и тесногръдие, за да се спаси от собствените си комплекси и страхове мъж. Нека кажем НЕ, на мъжа който отговаря предимно с "ъ" и "аха", защото по дългите думи го затрудняват. Нека кажем НЕ и бъдем мъже.

1 коментар:

Ангел Грънчаров каза...

Текстът е добър, поздравления! А доколко са верни констатациите е предмет на дискусия, в която е добре да участват повече хора. готов съм да се включа в такава дискусия...