09 ноември 2009

10 ноември 1989 г. - моята гледна точка

Накратко - според мен падането на тоталитарния режим е едно много хубаво събитие въпреки всичко, което се случи след това.



Надълго - няма да философствам надълго за 10-ти ноември и комунизма, защото нито съм свидетел на събитията, нито съм чел достатъчно, макар че напоследък се опитвам да наваксам този пропуск.

Като стана дума за четене, докато чета гледам или слушам нещо по темата винаги оставам неприятно изненадан. Неприятно, защото всеки път разбирам за поредната дивотия, поредното безумство, което се е случвало в моята страна и то само преди 30,40 или 50 години. Отделен въпрос е че ми е доста трудно да кажа кои дисиденти са били дисиденти по убеждение и кои по назначение. Но аз започнах да философствам...

Честит 10-ти ноември на всички, които смятат, че тогава се е случило нещо хубаво. И не се притеснявайте, ще става по-добре. А колко бързо зависи от нас.

2 коментара:

Анонимен каза...

Ех, Ники. Оптимист си ти.
10 ноември 1989 г. нямаше революция, не е имало и преди. Тогава коминтерна реши да смени тактиката в световен план. Някой от нашите управници не можаха бързо да се преустроят, но после и те успяха.
Нищо не се промени, освен това, че грабителството стана пладнешко, а страната длъжник на тези, който ограбиха и възможните заеми дори. Социалната сфера беше и все още е тотално зачеркната. Духовната е пълен крах. С няколко думи това, от лошо стана по-лошо,защото татевите са по-алчни. Ако искаш да ги разбереш кой са, просто вземи една от тези водачи, първият дето ти натрапва често ТВ и внимателно....проучи миналото му и родата му ;)

Николай каза...

Здрасти, Анонимен.

Знам, че много неща покрай 10-ти са замислени предварително. Много, но не всички. Цъкни на Българската 1989 в списъка с линковете. Предполагам, че ще ти е интересно.