16 март 2009

Фалшива реалност

Забелязвате ли какво се случва покрай шумотевицата, която Яне Янев сътвори?

Не тук няма да коментирам има ли радикален ислям в Родопите или не. Това е много дълга тема и заслужава отделен пост. Не спира да ме учудва обаче начинът на мислене на една част от българите. Говоря за онези хора, които никога не са стъпвали в Родопите и изобщо не са виждали турчин в живота си, а с пяна на устата говорят за радикалния ислям, спящите терористични клетки, новото робство и т.н.

"В Нощен хоризонт казаха, че турците в Лудогорието уж правят ловни дружинки, а всъщност се въоръжават."

Нагледен пример, за това което имам предвид. И съвсем истински за съжаление. Естествено въпросният, загрижен за националната сигурност, гражданин никога не е ходил в Лудогорието, а кога за последно си е говорил с мюсюлманин и той сам не помни. Но щом го е чул по "Нощен хоризонт" значи трябва да е вярно.

Лошото е че тия същите хорица вярват и в почти всяка друга идиотщина, която чуят, видят или прочетат в нашите иначе безпристрастни, независими и обективни медии. И после са много учудени как така пак са ги излъгали.

Хубавото е че това състояние се лекува. Лекарството се казва "да-започнем-да-мислим-сами" и не струва нищо.

2 коментара:

Блог на Павел Николов, астрофилолог каза...

Лекарството "да-започнем-да-мислим-сами" наистина не струва нищо. Ама е горчиво и мнозина му се мръщят.

Георги Грънчаров каза...

Яневизмът скоро ще стане диагноза в българския обществен живот. Неслучайно страхотният карикатурист Кути го позиционира брилиантно в рубриката "Строители на капитализма" в "Капитал" - с една червена папчица, винаги пълна с изненади :))