07 март 2009

You are not put here to discover yourself… you are here to CREATE yourself.

Честно казано вече не помня от къде е този цитат, но съм го обявил за мое мото (или девиз или кредо - както предпочитате). С две ръце подкрепям идеята, че човек може да бъде всичко, което поиска ако положи малко усилия. И понеже държавата това сме ние следва, че и България може да се превърне в абсолютно всичко, което пожелаем стига да положим малко усилия. Можем да я направим Швейцария на Балканите, а можем и да направим, така че на Швейцария да започнат да казват България на Алпите. Възможностите ни са неограничени.

Това по-горе не е нищо ново или сложно. Сигурен съм, че същите мисли са хрумвали на почти всички. Ето защо не мога да разбера как така толкова много хора продължават да не вярват в себе си и в държавата си? Защо вместо да действат те започват да се самосъжаляват и/или да търсят вината някъде другаде - в турците, великите сили, правителството и т.н? Не ме разбирайте погрешно - не съм адвокат на никой, но Станишев например, не е виновен за боклуците около блоковете, за талибаните по пътищата или за кучешките ***** в градинките.

Хубавите неща обикновено не стават лесно и никога не стават със самосъжаление и бездействие.


Тук е много подходящо да разкажа историята за слона и въжето.

Когато едно малко слонче пристигне в цирка гледачът започват да го връзва със здраво въже, което то не може да скъса. След година слончето е пораснало, но все още още не може да скъса въжето. В този момент малкото слонче осъзнава, че колкото и да се опитва няма да успее да се освободи. Естествено слончето пораства и се превръща във възрастен слон, но все още помни колко дълго е опитвал и как не е могъл да скъса въжето. Сега гледачът може да го върже с тънка връв за дръжката на някоя врата и слонът дори няма да опита да се освободи.

Така виждам България - гигантски слон, който може да постигне всичко обаче не иска да скъса връвта, с която е вързан.

4 коментара:

Анонимен каза...

Да де, всичко зависи от хората - повечето обаче са загубена кауза ? Комунизма (признавам не съм го живял) е убил живеца на повечето и сега чакаме смяна на поколенията ?

Петър каза...

Ами ще чакаме, но не може само на това да се разчита. Защото бившите комунисти се свалят трудно от власт, но градинката пред блока се чисти лесно, стига някой да поиска.

Поздрави на Ники за блога, желая му успех и слагам линк ;)

Николай каза...

Благодаря! И ти ще имаш почетно място в моя блогрол като го кача (в близките 1-2 дни).

Анонимен по-хубаво да не чакаме. Нали знаеш - помогни си сам, за да ти помогне и господ.

Kosta каза...

Може да греша, но казват, че около 2 милиона българи са напуснали БГ последните двадесет и нещо години. Та се питам дали тези хора представляват по-оправните, по-образованите и по-прогресивно мослещите или обратното. Защото ако кадърните ги няма не виждам как гигантският слон може да постигне всичко даже и да не е вързан. Пък и за какъв гигантски слон може да става дума?