01 ноември 2010

Стачкоизменник

Кой т`ва? Ми, аз! (Студентите владееме отлично книжовния език, както е известно) Не бях на протеста миналата седмица, не бях и днес. Не мисля, че основният проблем е в липсата на пари. В Софийския(за други университети не мога да говоря) некадърното управление нанася повече вреди.

Как да повярвам, че университетът е беден, след като вече(хора, които работят в администрацията) са ми разказали историята за еди-кои си американци, дошли по еди-кой си проект, които видели един от хотелите на СУ по морето и били много учудени как при такива имоти университетът има финансови затруднения. За тези имоти се носят легенди, но колко са, какви приходи носят, къде отиват парите? Казва ли ти някой, смееш ли да питаш.

Ами легендите за преподаватели, които продават изпити? Всъщност това не са легенди - знам го със сигурност. "Продавачите" явно взимат ниски заплати. Къде са парите, които се икономисват? А факултетите, които приемат определен брой студенти, но накрая завършват много повече? И те ли са бедни? Къде отиват парите от допълнителните такси? А таксите на чуждестранните студенти? Те плащат хиляди левове всяка година...

Много е неприятно да чуеш от преподавател(цитирам по памет): "Колеги не знам дали ще можем да отидем на планираната експедиция, защото студентският съвет иска да използва парите за други цели." Къде са финансовите отчети на студентския съвет? В случаи, че ви интересува - СеСе, в сегашния си вид е безполезна и вредна структура.

Тези неща са всеизвестни, но почти никой протестиращ не ги споменава. Всички искат пари, но за промени в начина на управление на СУ не става и дума. Накрая Бойко, ще даде пари, които ще пропаднат някъде, а после ще протестираме за още и... въобще не виждам къде е смисъла.

Няма коментари: