08 май 2010

Нищо не им дължим(по повод 9-ти май)

"Страните от Източна Европа и Балтика не дължат нищо на прототипа на Бронзовия войник(т.е. на съветската армия, Бронзовият войник е паметникът на съветските "освободители" в Талин-б.м.), защото танковете не донесоха със себе си освобождение, а съветски деспотизъм и робство."*

Толкова за братските народи и армията освободителка. Няма да споря с хората, които празнуват днес - тяхна работа. Но категорично не мога да приема, че българската държава организира тържества, митинги, богослужения и концерти, за да отпразнуват "победата". Нищо не им дължим! Българските граждани и българската държава не са длъжни да отбелязват този ден по какъвто и да е начин.

P.S. Ако толкова искахме да празнуваме победата над нацизма можеше да го направим на 8 май - денят, в който Дьониц подписва капитулацията на Германия. Датата 9-ти май отдавна се свързва най-вече с военни паради и избиване на комплекси, а не с разгрома на Хитлер.

P.P.S. Съветски освободители е по-голям оксиморон и от дървено желязо, според мен.

* Първият абзац е взет от лекцията на Валерия Новодворская в Талин(слушайте от 8-та минута нататък). Преводът е мой и е възможно да има неточности.

Няма коментари: