20 април 2010

bTV и провакациите

В събота наблюдавахме поредното дъвкане на темата Юзеирови по bTV. Моите уважения към репортерката, но чак от космоса се виждаше колко е предубедена. През цялото време слушахме за провакаци, провокативно държане и т.н. Сякаш не разбират, че ако Юзеирови говорят глупости, то е защото медиите им осигуряват трибуна. Ако братята не бях сигурни, че ще им отделят толкова телевизонно време дали щяха да основават партия всеки месец?

В репортажа всички, се възмущават, че Юзеиров бил с фес. И какво като е с фес? Било провокация? А да се обличаш с нацистка униформа или да се разхождаш с образа на Сталин върху тениската не е ли провокация? Ако иска Юзеиров може да се облече като еничар и да си татуира на челото "Алах е велик". Щом закона не го забранява и не вреди на никого значи няма проблем. Живеем в свободна страна. Длъжни сме да търпим и тениски със Сталин и фесовете, колкото и да не ни харесват.

Видя се, че много от "истинските българи" като започнем от журналистите и свършим с господата от ВМРО бяха изключително възмутени, че Юзеирови направили учредяването на партия Отоман точно на Разпети петък. "На разпети петък ще ми прави партия Отоман. Туй малка провокация ли?", недоволства един, предполага се християнин, от ВМРО. Смешно, нали? Особено като се има предвид, че голяма част от тези хора сигурно ходят на църква само по Великден. Внезапно обаче се присетили, че е Разпети петък и протестират ли, протестират...

Същото и с реплика за Търговище. Брат Юзеиров казва, че иска Търговище да се казва Ески Джумая и изведнъж избухва вълна от възмущение. Как можело български град да носи турско име... А градовете София(от гръцки), Созопол(от гръцки), Пазарджик(от турски) и Казанлък(от турски)? Тях ще ги прекръстим ли? А онзи български град(Димитровград), който носи името на съветски шпионин? С него какво правим? Вманиачаването не води до нищо добро.

Между другото трябва да кажа, че авторката на репортажа заслужава поздравления, защото е проучила кой е полковник Константин Каварналиев и какво е направил. В репортажа за основаването на Отоман, излъчен на Разпети петък, същата репортерка твърдеше, че полковникът бил герой от Първата световна война. Грешката е незначителна - човек не може да знае всичко, но също толкова незначителни са и напъните на Юзеирови. Тогава защо всички се занимават с тях?

P.S. Юзеирови са прави за едно - в България има двоен стандарт по отношение на мюсюлманите.

P.P.S. Тонът на ВМРО много загрубя напоследък. А сега за капак ще искат и референдум за членството на Турция в ЕС. Дали наистина въпросът ги интересува или вече започнаха да се готвят за местните избори догодина?

Няма коментари: