18 февруари 2010

Село Мусина

Село с толкова отзивчива и добронамерена общинска администрация заслужавана малко безплатна реклама.
_____________________________________________________________

Мусина и околностите й се обитават от дълбока древност. В Мусинската пещера са открити следи, които говорят, че още първобитните хора са обитавали местността.


Входът на Мусинската пещера

Корените на селото като населено място вероятно датират от древността и са свързани с разположения до р. Росица древен град Никополис ад Иструм, основан през 106 г. сл. Хр. от император Траян в чест на победата му над даките. Близо до селото на река Пещерска се намира каптаж с подземен канал, който е отвеждал питейна вода чак до града.

Според легендите село Мусина е образувано непосредствено след падането на България под турско робство. В местността „Водицата“ още стоят останки от манастира, където според преданието е живяла майката на Иван Шишман. След превземането на Търново оцелелите хора от близките местности се събират около извора на р. Пещерска и основават селото. Селото е кръстено на известния Мусьо войвода.

В далечната 1790 г. е открито първото килийно училище в областта. В училището са учителствали Бачо Киро и Димитър Георгиев-Беляковеца. В него са се състояли и голяма част от сбирките на Поп-харитоновата чета. Самият Левски също е бил чест гост в селото и е проповядвал своите идеи сред местните. Всъщност Мусина е едно от основните революционни средища в Търновско по време на подготовката на Априлското въстание от 1876 г. Именно от Мусина започва славният си път четата на поп Харитон. Преди Освобождението село Мусина е било чисто българско и е било едно от най-будните в Търновска област.

През 1899 Цанко Церковски пише в Мусина своето „Възвание към българските земеделци“, с което призовава за създаването на Българския земеделски народен съюз.

Селото е известно и със своята църква. Построена през 1938 г. „Св. Параскева“ преживява тоталитарния режим, но е опустошавана многократно в годините след 1989 г. За радост през 2006 г. е създадено църковно настоятелство и започва ремонт и възстановяване на храма. Ремонтните работи приключват през 2009 г. и църквата е тържествено осветена на Великден с.г. от Павликенски архимандрит Георгий.

Поради факта, че от село Мусина започва Предбалканът релефът е много разнообразен. В района има много карстови образувания, а от тях най-известна е Мусинската пещера и изворът, който се намира в близост до нея.

Мусинската пещерата се намира до главния път Велико Търново — Павликени. Дълга е 340 м. и е изцяло е изучена и картографирана от спелеолозите. Пещерата се състои от две части: водна и сухоземна. Във водната част тече подземна река, която според учените идва от десетки километри, направо от Стара планина. В сухоземната част пък са намерили убежища колония прилепи. Препоръчително е в пещерата да се влиза само с водач. В близост се намира вече споменатия римски каптаж, който е захранвал с вода Никополис ад Иструм. В района на пещерата е и единственото в селото рибно стопанство, в което се отглежда пъстърва.

Само на 50 м от главния път Велико Търново — Павликени може да бъде видяна още една природна забележителност - геокомплекс "Пропастите", представляващ две карстови пропасти, свързани помежду си с тунел. По метални стълби може да се слезе до дъното, а на близо е изградена беседка, от която се открива прекрасна гледка към околността. Пещерата и "Пропастите" са свързани чрез подземна връзка с Еменската пещера, част от Еменския каньон.

Най-таченият празник в селото е 11 май. На този ден през 1876 г. четата на Поп Харитон излиза от селото и тръгва за Дряновския манастир. Празникът се отбелязва с панихида за упокой на душите на падналите за свободата на България. Вечерта на същия ден се провежда факелно шествие до паметника на загиналите в Априлското въстание. Вечерта завършва със заря. Другата значима дата за селото е 14 октомври(Петковден) храмовият празник на църквата "Св. Параскева". На този ден в Мусина се провежда местният събор.

До Мусина може да се стигне с автобус от Велико Търново или Павликени. От Велико Търново за селото пътуват и маршрутки.

Няма коментари: