04 август 2009

За държавните медии и за иронията

Разбрахме, че в електронните медии е пълно с "журналисти от запаса". Много ми е любопитно какви имена ще има в списъка на агентите в печатните медии. Предполагам, че и там ще е пълно с "водещи журналисти" и "доайени", но за тях като им дойде времето, а сега за иронията...

Жестоката иронията в случая е че жертвите и техните семейства в момента плащат на "журналистите", които са им съсипали живота с доноси. Да вземем минуткото и бивш(всъщност има ли бивши?) агент Петър Вучков - според информация(в която не се съмнявам) на БТВ в казармата той е писал доноси "срещу войници, хора, които вероятно са имали роднини в чужбина и девойки, които "евентуално" имали сексуални връзки с моряци от капиталистически страни." Сега тези хора и/или техните деца(може би и техните внуци) работя и плащат данъци, а парите от техните данъци отиват за издръжка на БНТ и съответно за заплата на Петър Вучков. А агентите в БНТ и БНР не започват и не свършват с Петър Вучков. Всички доносници, който работя в държавните(държавни, а не национални!) радио и телевизия са на издръжката на своите жертви и техните семейства.

Не знам как "работилите за родината" му казват на това, но според мен "върховна несправедливост" е подходящо определение в случая.

Естествено агенти има и в частните медии, но ако някои не е одобрява факта, че Красимир Узунов или Радосвет Радев са били сътрудници на ДС може просто да спре да чете "Фокус" или да слуша "Дарик". Докато при БНТ и БНР каквото и да направи въпросният някой той ще продължава да им плаща чрез данъците си.

Затова мисля, че е време двете държавни медии да бъдат приватизирани. Така хем бюджета ще спести малко пари, хем обществото няма повече да плаща на бивши агенти, които освен всичко продължават да казват на хората какво да мислят. Ако БНТ и БНР могат да се оправят сами добре, ако не - довиждане и толкова.

1 коментар:

Петър каза...

Включих те в това спамче, ако имаш време: http://petyr.blogspot.com/2009/08/blog-post_09.html