26 юни 2010

Спорът за името на Македония - британската гледна точка



Вчера в сайта на "Гардиън" се появи статия за спора между Гърция и Македония относно името на последната. За пръв път чувам за автора, Иво Петковски, но статия ми хареса. Моите, макар и малки, познанения по въпроса ме карат почти изцяло да се съглася с него. Ето няколко откъса:

През 2003 Дейвид Камерън(сегашният министър-председател на Великобритания - б.м.) и аз посетихме Скопие, за да присъстваме на футболния мач Англия-Македония(бързам да кажа, че не бяхме заедно) и за разлика от мен той написа впечатленията си в материал за Гардиън. В него Камерън си спомня как неизвестен македонец го попитал: "Какво ще направите, за да ни помогнете?", на което той веднага отговорил: "От сега нататък ще наричам нашия многоуважаван европейски партньор(Гърция - б.м.) Бивше османско владение Гърция(БОВГ)."*

Естествено, той никога не изпълни обещанието си и сигурно се надява, че гръцкото правителство така и не е прочело неговата несериозна забележка. Въпреки това с изказването си Камерън напипа нещо доста значимо. Гръцката дребнавост, която той не одобрява, е плод на дълбоката несигурност у гърците, породена от 400 годишното владичество на османците над тях - време през, което Гърция е била известна на запад най-вече като "Европейска Турция"(Последното изречение важи в някаква степен и за държавите на север от Гърция ;) - б.м.). Когато Гърция извоювала своята независимост през 19 век започнали целенасочени опити новата гръцка идентичност да бъде свързана с прославената антична Гърция(И това изречения също, макар че трябва да заменим антична Гърция с Велика България - б.м.)[...]

От своя страна Македония, управлявана от националистическото ВМРО-ДПМНЕ, започна процес на антиквизация или целенасочено присвояване на древномакедонски личности и символи, които да послужат за основа на съвременната македонска идентичност. Летище "Петровец", край Скопие, вече беше преименувано на летище "Александър Македонски". Отдавна се обсъжда и план за построяване на 40 метрова сатуя на Александър на централния площад в Скопие, което несъмнено ще бъде катастрофа - естетическа и дипломатическа[...]

Античните македонци са гърци, също толкова, колкото римските императори са били италианци - може би, но в същност не[...] Папандрео и Груевски са толкова наследници на Александър, колкото Камерън е наследник на строителите на Стоунхендж.

Даниел Хана(английски консерватор, евродепутат) също прочел статията и също написал мнението си по въпроса:

Като студент ми се наложи да прочета "За управлението на империята“ от Константин Багренородни. Византийският император въобще не се церемони: "През десетия век - казва той - Гърция била пометена от славяните и изгубена за цивилизацията."

Не искам да кажа, че съвременна Гърция няма права върху историческото наследство на Александър, но БОВГ(виж горе какво е БОВГ - б.м.) и БЮРМ(Бивша югославска република Македония - б.м.) са по-близки отколкото, което и да е от двете правителства би искало да признае.(Това май важи за всички на Балканите - б.м.) Трудно е да не си спомним за фразата на Зигмунда Фройд "нарцисизъм на малките разлики".

А какво е "нарцисизъм на малките разлики" ли? Не знам определението на Фройд, но това на Анелия Кузманова много ми хареса:

И така, чудно е, когато прекараш двадесет и повече години в своята си държава и изведнъж установиш, сблъсквайки се със съседите си отвъд границата, че хем ги познаваш, хем никак даже. Хем ги мразиш вкупом, хем не поединично. Че какво им е на сръбските футболисти или на македонските девойчета, например. Хем хочеш да их разумеш, хем калиспера, хем машала и те сакаме. И хем все нещо не ни достига, все търсим какво ни дели и отличава. Не е моя идеята, Фройд го е казал “нарцисизъм на малките разлики”.

* "the former Ottoman possession of Greece (Fopog)." на английски.

** Снимка: http://history-of-macedonia.com

2 коментара:

Historian каза...

Хареса ми мнението на Анелия Кузманова. А що се отнася до този Петковски... Той беше преди повече от 3 месеца "афирмиран" сред БГ явноста от Е-вестник. Личното ми впечатление за него е, че е посредствен. Не предлага нищо ново, нещо повече-не си прави труда дори да анализира вече старите постулати за "односите" и т.н. Не че от тях има някаква полза. Всъщност има... но тя е за албанците.

Николай каза...

Сигурно си прав. Както съм написал за пръв път го чувам въпросния Иво.