26 януари 2010

Заповед №102 и заповед №8

До годишнината(8 февруари) от сраженията при Булаир има още малко време, но мисля, че това не пречи да бъдат публикувани следните два документа:

Заповед
по

Действующата армия

№102

гр. Димотика, 27-и януари 1913 год.

Обявявам на действующата армия че Негово Величество Главнокомандующия благоволи да изкаже своята дълбока благодарност на Началника на 7-а Рилска дивизия и на Г.Г. Офицерите и всички долни чинове от същата дивизия, а особено на 22-и пех. Тракийски на Негово Кралско Височество Карл Едуард Херцог Саксен Кобург Готски полк, за показаната от тях храброст при вчерашните бележити сражения при Булаир.
Началник щаба на действующата армия
От генер. щаб - Генерал-майор Фичев


Заповед
по
22-и. п. Тракийски на Н. Кр. В. К. Е. Х. С. К. Г полк
№8
28-и януари 1913 год., пред Булаир

Тракийци!
Възхитен от храброто ви и безпримерно държание на 26-и януари, изказвам ви своята сърдечна благодарност. Великият подвиг, що извършихте този ден ви спечели безсмъртна слава. Заслугите, които принесохте пред олтаря на Отечеството, няма да бъдат забравени от потомството и от историята.

В тоз кървав ден малко по брой, в сравнение с врага, незакрепени добре на своите места, вие с нечувана храброст отстоявахте на страшната стихия. Като разколебахте с упоритостта си вражеския дух, полетяхте с невиждана ярост напред и обърнахте доловете в гробища за врага. Преминахте през хиляди трупове и спечелихте победата.

Тракийци!
Вий победихте, защото искахте да победите. Вий чувствувахте, че съществуването на Отечеството зависеше от вас. То сложило съдбините си в вашите ръце и вий с готовност и радост слагахте живота си пред неговия олтар. С вяра в святостта на този олтар, вий не допуснахте да го осквернят. Гордейте се. Вий изплетохте победен венец що вечно ще краси челото на Тракийския полк.

Тракийци!
Врагът е сега пред нас с разбити сили и сломен дух. Но той може би ще иска да се приготви на ново. Може би ще докара нови пресни войски, за да повтори отчаяния си опит. Бъдете и вий готови. Вярвайте в тържеството на правдата и величието на България. Бог е с нас.

Командир на полка
Полковник Саввов

Всички дати са по стария стил.

22-ри пехотен полк е един от т.нар. шефски полкове и пълното му име е "22-и пехотен Тракийски на Негово Кралско Височество Карл Едуард Херцог Саксен Кобург Готски полк"

1 коментар:

Ruta77 каза...

Лека вечер:):)