14 септември 2009

Мъже в униформа

В петък водачът на българските националсоциалисти(БНС), Боян Расате е бил на гости на "Комиците" по БТВ. Взимам повод от поредната му изява, за да си поговорим отново за униформите на неговите хора. Вече писах за това и някой може да ме обвини в повторение, но има неща, които трябва да се припомнят, за да не бъдат забравени.



Всъщност какъв е проблемът с тези униформи? Много просто - копират нацистките такива. По всеобщо мнение, за да се облекат така хората на Расате са били вдъхновени от SS, но не е изключено първообразът да е бил униформата на SA.



Тази униформа. Приликата е очевидна - липсват само тирантите.

Следващ пример...



№1 е райхсфюрерът на SS Хайнрих Химлер, №2 е SS-Sturmfuhrer от спомагателните полицейски отряди на SS. Този път дори цвета на вратовръзката и панталоните съвпада.

И разбира се...



...този барабанчик, с чин SS-Scharführer, който служи във 2-и батальон на пехотния полк SS Нюрнберг. Кафява риза, тиранти, черна вратовръзка, черен панталон - да ви напомня на някого?

Естествено, пълно съвпадение няма никъде - надали БНС(които се обявяват просто за националисти или патриоти) са толкова глупави, че да тръгнат с ботуши, кепета(или фуражки) и червени ленти на ръката. Ще стане твърде очевидно. Не че сега не е, но винаги могат да изтъкнат дежурното си обяснение, че дрехите са на българската армия т.е. от военен магазин и следователно няма проблем.

Щом няма проблем да се разхождаш облечен като Химлер - добре.

P.S. Снимката на двамата левенти от БНС е на Капитал. Рисунката на щурмовака от SA е от тук. Последните две рисунки и информацията към тях са от историческия сайт "Третия райх"(първата от тук, втората от тук) и са публикувани с разрешението на автора на сайта.

3 коментара:

Steve каза...

Още щом ги видиш и се сещаш за униформите от Втората Световна ..

Блог на Павел Николов, астрофилолог каза...

Какъвто манталитетът, такива и дрехите.

Николай каза...

Именно.