07 март 2011

Пенсионерски истории

1-ва история(по истински случай)

Отива малко внуче на гости при баба си и още през първия ден вижда как възрастните правят нещо на електромера. Оказва се, че слагат "моста".

"Мост" - медна пластина, с чиято помощ токът "заобикаля" електромера т.е. слагане на моста = кражба на ток.

Идва електриджията и пита:
- Мойто момче къде са вашите?
- А-а-а, слагат моста.
Шок и ужас. Добре че "вашите" са първи приятели с електриджията иначе "беема изгореле".

2-ра история(по истински случай)

Хората на eON са усетили, че в квартала всички крадат ток и идват, за да откачат старите електромери и да сложат външни.
- Закачи ли тока? - пита синът.
- Да - отговаря бабата.
- Бушоните зави ли?
- Да - отговаря бабата.

Пристигат електриджиите, но ужас - бабата е забравила моста при бушоните. Добре, че електриджиите се правят на ударени, защото иначе "цел живот немаше да се отплатим".

3-та история(100% реална и достоверна)

София, 5 часа сутринта, вали дъжд, пътниците от влака Бургас-София са пристигнали и чакат автобуса. Двама от чакащите започват разговор.
- Ей, младеж разпъвай, плажния чадър, че ни наваля. На море беше, а? Къде? Приморско? Не е лошо. Аз бех до Синеморец. Като се пенсионирах си взех апартаментче там и всяко лято си ходя по неколко пъти. Хубаво е апартаментчето, точно до морето. Тая нова година и синът беше там с приятели и всички го харесаха. Почти съм го изплатил, остават ми още няколко месеца. Не бе, не го изплащам само с пенсията. Работа като поддръжка в един хотел и взимам добри пари, а като ми свърши смяната, по 4 дена почивам и имам време да ходя до Синеморец. Що ходя с влак ли? Бензина 2 лева, бе братче. Много скъпо излиза. А с влака имам намаление - за 8 лева отивам и се връщам.

Анализ

Първите две истории говорят, че част от пенсионерите в България не могат да си плащат сметките за електричество, а липсата на конкуренция в доставките на ток прави, така че няма кой да им предложи по-ниски цени(браво на гениалните български правителства от 1991 до сега). Поради тази причина мостовете ще бъдат на мода още дълго време.

Третата история не е нищо особено. Поредният пенсионер, който работи и след пенсия и трябва да го поздравим за това. Но винаги, когато БСП или някой друг започне говори за отнетите привилегии на пенсионерите, аз се сещам точно за него, пенсионерът с апартамент в Синеморец, който ползва намаленията в БДЖ, защото бензинът е много скъп. Дали трябва да плащаме и за неговия билет?